Thursday, January 7, 2016

NFL - dags för slutspel!

Under hösten 2015 har jag följt NFL ännu tightare än tidigare. Jag kan som ett resultat av detta inte låta bli att ha en massa tankar om vad som nu kommer hända när det är dags för slutspel. Ifall någon vill läsa kan jag lika bra dela tankarna här på bloggen! :) //Johan

Kommande helg går NFL in i slutspelet med en s.k wild card-omgången. Då spelar:

AFC
Houston Texans tar emot Kansas City Chiefs
Houston startade säsongen knackigt men har undan för undan fått ihop framförallt försvaret bra. Man är inne på sin fjärde quarter back efter diverse strul - slutspelsplatsen säkrades av en backup som just blivit utsparkad från Dallas Cowboys för att han spelade för dåligt där.
Kansas inledde säsongen med en vinst på sex matcher men vände sedan om och vann alla sina sista tio matcher. Bäst i serien på slutet, alltså. Stabilt försvar, väl fungerande offensiv utan stora stjärnor. 
Jag tror Houston får svårt trots hemmaplan. 

Cincinnati Bengals tar emot Pittsburgh Steelers
Bengals inledde säsongen strålande och var länge obesegrade. Bättre än i mannamimnne, alltså. Slutligen blev det tolv vinster och fyra förluster och en säker slutspelsplats, trots att stjärn-QB Andy Dalton var skadad på slutet. Frågan är hur länge det ska hålla nu. Andy Dalton beräknas vara spelklar till andra omgången av slutspelet - om nu laget klarar sig dit. 
Steelers brukar vara stabila men även här har man haft QB-skadeproblem (med QB Ben Roethlisberger). Big Ben kom dock tillbaka de sista veckorna och stod för några stabila insatser som säkrade slutspelsplatsen i sista omgångarna. Till slut hade Steelers exakt samma resultat under innevarande säsong som New York Jets (som inte varit i slutspel sedan 2010) men Steelers drog det längsta strået tack vare att historiskt ha vunnit flest av matcherna mot Jets. 
Ska stabilitet och flerfaldig erfarenhet av slutspel (Steelers) slå positiv energi från en säsong där (Bengals) fungerat så bra?
Något som talar emot Bengals är statistiken; deras coach Marvin Lewis har inte vunnit en enda av de sex slutspelsmatch laget spelat under hans tretton år i Bengals. 
Vinner Steelers får man åka till Denver och spela mot Broncos. Vinner Bengals får de möta New England i nästa omgång. 

NFC
Washington Redskins tar emot Green Bay Packers 
Washington har efter mycket famlande fått ihop ett bra kollektiv och en fungerande QB i Kirk Cousins. Han rekryterades som backup-QB men har gång på gång fått hoppa in när ordinarie QB inte hållit måttet. I år har han plötsligt börjat leverera riktigt bra resultat - har enligt statistiken varit bland de som gjort minst antal fel. Och Redskins tog NFC East framför Eagles, Giants och Cowboys. 
Hit kommer nu Green Bay som länge var säkra på sin slutspelsplats men i sista omgången förlorade hemmaplansfördelen och får därmed matcher på bortaplan genom hela slutspelet. Det kan vara det som stjälper dem i år. Aron Rogers och company har annars varit bra och jämna, som "alltid" på senare år. 

Minnesota Vikings tar emot Seattle Seahawks
Vikings kom smygande under säsongen; flög liksom under radarn och knep i sista omgången vinsten i NFC North från Packers (som tidigare kändes så säkra). Kul att de är tillbaka, tycker jag. 
Nu väntar ett kylslaget (det pratas om -18 gr C) möte med Seahawks som varit i Superbowl två år i rad (förlorade senast). Seahawks startade knackigt men har växt och övertygar mer och mer. De blir farliga - kanske en tredje SB i rad?
Skulle Seattle vinna får de möta Carolina Panthers i nästa omgång - ett riktigt hjödarmöte - vinner Minesota får de åka till Phoenix, Arizona och möta Cardinals. 

Efter Wild Card-omgången ställs vinnarna mot säsongens fyra bästa lag; Carolina Panthers (15 vinster, 1 förlust) och Arizona Cardinals (13-3) från NFC, Denver Broncos (12-4) och regerande mästarna New England Patriots (12-4) från AFC.

Det kommer bli en spännande helg!

No comments:

Post a Comment