Thursday, January 7, 2016

Divisional round i NFL-slutspelet

Efter helgens wildcard-games är det nu dags för divisional round där de fyra lagen med bäst resultat under säsongen kliver in i slutspelet. 

I AFC kommer New England Patriots att möta Kansas City Chiefs.
Patriots är regerande mästare. Under säsongen verkade de länge vara det perfekta maskineriet som bara vann och vann. Frågan är om detta fick dem att slarva för i vecka 12 förlorade man mot Broncos (inte något dåligt lag att förlora mot förvisso) men sedan också mot Philadelphia Eagles på hemmaplan? Laget förlorade även sina två sista matcher mot Jets och Dolphins - två lag som inte (likt Eagles) inte heller tog sig till slutspel. 
Lyckas Patriots vända den negativa trenden och vinna mot taggade Chiefs i medgång?
Chiefs vann förvisso komfortabelt mot Texans, men under första halvlek fungerade inte så mycket av anfallet. De måste förbättra sig avsevärt för att få hål på Patriots försvar om de håller normal standard. Patriots måste tänka snarlikt. Chiefs försvar har släppt till minst poäng av alla lag under året (och alltså inte en enda senast mot Houston), så att ställa ut skorna lär inte räcka. 

Den andra AFC-matchen blir mellan Denver Broncos och Pittsburgh Steelers.
Broncos gick också 12-4 i år men detta trots att QB Payton Manning varit fotskadad i många matcher. Till skillnad från New England upplever jag inte att Denver har vikt ner sig mot dåligt motstånd utan sina förluster har de fått mot bra motstånd som spelat bra. 
Dock är Payton ganska tydligt på slutet av sin makalösa karriär. Han har i så gjort fler misstag än tidigare, t.ex 17 interceptions på tio matcher. Turnovers är en klassisk faktor bakom att förlora matcher. Denver kan mycket väl vinna mot Pittsburgh (kanske bör vinna?) men det kan lika gärna gå åt andra hållet om Payton har en dålig dag. Blir det för många turnovers lär Big Ben inte vara sen att svara och dra nytta av situationen. 

NFC kommer Arizona Cardinals möta Green Bay Packers. 
Arizona har gått stabilt (13-3) och bra hela säsongen; inget uppseendeväckande, bara stabilt. Man har alla tre lagdelarna offence, defence och special teams på plats - de levererar och hjälper varandra. En personlig favorit är wide receiver Larry Fitzgerald som dels tagit emot passningar för över 1200 yards men som gång på gång också visat förmågan att blocka för lagkamraterna när så behövts. 
Jag tror mycket på Cardninals just för att alla lagdelar är på plats och man jobbar för varandra. Green Bay får det svårt i Phoenix. Dock ska man inte underskatta effekten av Green Bays vinst mot Redskins. Många tvivlade på Aaron Rogers inför matchen och han hade svårt i första halvlek, men i andra spelade han och laget ut och fick till mycket poäng. Har de vänt trenden och kan rida på vågen?

Slutligen kommer årets bästa lag i form av Carolina Panthers möta Seattle Seahawks i NFC.  
Carolina förlorade bara en match under seriespelet, mot "lokala" rivalen Falcons. Hela Carolina spelar bra men framförallt har QB Cam Newton växt ut till ett monster. När offensiva linjen ibland inte lyckas så bra har Cam svarat med enorma prestationer; fått till omöjliga passningar och långa egna springspel. Cam är verkligen inte rädd för tufft spel. 
På förhand kändes den potentiella matchen mot Seahawks väldigt intressant. I mina ögon var matchen den moraliska superbowl-matchen; två lag som levererat, båda med en modern QB som gör det omöjliga när det verkligen behöver. Cam och Russel är mina två absoluta QB-favoriter i ligan just nu. Men Seattles uppenbara problem mot Minnesota - var det bara kylans "fel" eller är det grus i maskineriet på allvar? 

Vinnarna i AFC- respektive NFC-matcherna möts i conference finals nästkommande helg. No comments:

Post a Comment